Za ljubitelje jednostavnijeg življenja. Otkrivanje ljepote u nesavršenostima. Prirodni materijali i boje.

cropped-cropped-cvijet-rastika-3.png

..o, hej!

Pozdrav svima koje je put kroz globalnu internetsku mrežu doveo baš do ove stranice. Moje ime je Irena, a ovo je moj maleni studio koji se dizajnom bavi niz godina i usmjeren je isključivo na održivi, polagan (re)dizajn. Cijeli kreativni proces, od ideje do finalnog proizvoda se odvija u Hrvatskoj, u seoskoj prirodi i studiju, trudeći se pritom poštivati ljude, životinje, biljke i okoliš.

Platnene gumice za kosu, scrunchie

(Re)dizajn karakterizira osmišljavanje predmeta koji nisu trendovski ili sezonski, već bezvremenskog stila i multifunkcionalnog dizajna. Inspiracija dolazi ponajviše iz jednostavnih uporabnih predmeta hrvatske i japanske prošlosti. 

Izrada krojeva i predmeta je takva da minimizira količinu otpadnog materijala, usmjerena prema zero waste (nula otpada), a proces proizvodnje ima minimalan ili nikakav utjecaj na okoliš, koristeći što manje kemikalija (netoksičnih), vode i energije. 

Tkanine i konci koji se koriste u proizvodnji su kvalitetni i prirodni, iz što je moguće pouzdanijih izvora, dajući prednost repromaterijalu proizvedenom u Europi. Ponekad se koriste i reciklirane tkanine. Treba imati na umu da prirodni materijali dišu i neprestano mijenjaju svoju boju i izgled, postaju drugačiji na opip, gužvaju se, sakupljaju i rastežu prilikom korištenja. Dotrajali prirodni materijali se mogu reciklirati ili kompostirati.

Boje su prirodne (ako nije drugačije naznačeno); natur, izbijeljene ili dobivene ekstrakcijom iz biljaka sakupljenih u prirodi, ostataka hrane i cvijeća. To je polagan proces koji može potrajati danima, tjednima, mjesecima.. sastoji se od ekstrakcije boje, bojanja, fiksiranja, testiranja. Treba imati na umu da kod prirodnih boja ništa nije predvidivo, tako ni mogućnost dobivanja potpuno iste nijanse. No one su prekrasne, tople, pozitivnih vibracija i visokih frekvencija. 

Rezultati su savršeno nesavršeni, sa ponekom tamnijom i svjetlijom mrljom koje daju prirodan izgled i poseban šarm. Prirodno obojene tkanine su kao i kemijski obojene, sklone izbjeljivanju uz normalno korištenje i održavanje. Ovisno o temperaturi vode, ph vrijednosti, izloženosti izvorima svjetlosti i drugim faktorima one ponekad mogu znatno promijeniti prvobitni izgled.