Objavljeno Komentiraj

Deterdžent za tkanine od bršljana

Bršljan (Hedera helix L.) je zimzelena biljka trajnica. Vrlo je rasprostranjen po cijeloj Europi, a u Hrvatskoj je zastupljena samo jedna vrsta – obični ili engleski bršljan. Voli umjerenu i vlažniju klimu a u prirodi se nalazi samoniklo i brzo širi.  Najčešće se može pronaći u listopadnim šumama kao penjačica po drveću ili puzavica po tlu, na stijenama, ali i zidovima, napuštenim područjima i slično.  Listovi bršljana dolaze u dva oblika, zelene su do tamnozelene boje i prošarani svijetlim linijama. Mogu se brati kroz cijelu godinu.

Zbog prisustva saponina u kemjskom sastavu bršljan ima pun potencijal za korištenje u svrhe pranja tkanina. Prema znanstvenim istraživanjima ovi prirodni organski spojevi u listu bilke imaju antibakterijsko, antivirusno i antifugalno djelovanje. 

Ulogu deterdženta mogu imati sami listovi ili njihov vodeni ekstrakt. 

DIREKTNA VARIJANTA

10 tak listova bršljana stavite u malenu platnenu vrećicu, zavežite ju i ubacite u bubanj perilice. Operite rublje na uobičajenom programu.

VODENI EKSTRAKT

  • 10 dkg listova bršljana
  • 1 litra ključale vode
  • 1 žlica soda bikarbone (nije obavezno)

U ključalu vodu ubacite cijele ili narezane listove bršljana, (sodu bikarbonu,) poklopite i ostavite da se smjesa potpuno ohladi, ili preko noći. Procijedite tekućinu u staklenu bocu, a listove kompostirajte. 

Koriste otprilike 2dcl po pranju. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Odgovori