ODRŽAVANJE LANA

Tajna dugotrajnosti i ljepote lana je u održavanju s puno pažnje i ljubavi. Postoji više vrsta lana i svaki zahtjeva nešto drugačiji tretman, no ovih nekoliko osnovnih savjeta će biti sasvim dovoljno kako bi shvatili na što treba više pripaziti.

Preklapanje tkanine uvijek na isti način se ne preporuča, kako se niti na mjestima preklopa s vremenom ne bi slomile. Iz istog razloga se ne preporuča ni snažno štirkanje. 

Mrlje je potrebno tretirati prije pranja, namakanjem u mlakoj vodi.

Trljanje (ribanje) je poželjno izbjegavati kako se tkanina ne bi oštetila.

Temperatura vode do 30-40°C je sasvim dovoljna za pranje lana, čime se sprečava neželjeno skupljanje, produžuje ljepota i vijek platna.

Deterdžent za pranje bi trebao biti tekući, prirodan i nježan. Korištenje deterdženta u prahu, sode za pranje i drugih lužnatih i kaustičnih otopina, izbjeljivača ili odstranjivača mrlja može oslabiti tkaninu i s vremenom je uništiti. 

Pranje je vrlo jednostavno; lavor ili čisti umivaonik potrebno je prethodno napuniti mlakom vodom i umiješati malo tekućeg deterdženta, uroniti laneni predmet i ostaviti 10-15 minuta (povremeno promiješati rukama). Nakon toga predmet je potrebno isprati u čistoj vodi. Kod posljednjeg ispiranja u vodu se može se dodati mala količina prirodnog omekšivača. 

Centrifuga se ne preporuča, samo lagano cijeđenje uvijanjem. Nakon toga je dovoljno protresti tkaninu.

Sušenje je najbolje na sobnoj temperaturi ili u hladu, po mogućnosti položeno na ravnu površinu kako se ne bi previše deformiralo.

Za trenutno omekšavanje nakon sušenja lan se može malo istući (npr. lupanjem u zid : )

Glačanje nije potrebno jer materijal s upotrebom postaje sve opušteniji. Ako postoji potreba za peglanjem,  to je potrebno učiniti dok je tkanina vlažna.

Za ravnanje se izgužvani dijelovi mogu tretirati parom ili lagano pošpricati vodom, zagladiti rukom i ostaviti na ravnoj površini ili vješalici dok se predmet ne osuši.

Laneni predmeti se mijenjaju zajedno s vama, i ako im pružite dovoljno ljubavi i pažnje, mogu vas pratiti cijeli život! ♡, Irena