OMEKŠAVANJE LANA 

Prirodna lanena tkanina, dok je još nova, može biti gruba i bodljikava. Tek s pranjem i korištenjem postaje mekša i ugodnija na dodir.  Međutim, nama se te karakteristike ponekad ne sviđaju i  želimo odmah koristiti omekšani lan, posebice ako se radi o odjevnim predmetima, posteljini isl. O nekim načinima i metodama kojima se najčešće tretira laneno platno ili predmeti izrađeni od njega kako bi se postigao taj efekt pročitajte u nastavku.

Stonewash – pranje plovućcem (kamen vulkanskog podrijetla), pjenastim staklom i sličnim abrazivnim predmetima,  u velikim industrijskim perilicama kako bi kontinuirano lupanje i struganje polomilo vlakna tkanine. Takav način obrade daje platnu željenu mekoću i istrošeni izgled što se mnogima sviđa. Dojam je da se radi o jednostavnom, prirodnom i učinkovitom procesu. Međutim, ovaj način obrade oslabljuje vlakna tkanine i skraćuje njen vijek trajanja. Osim toga nije potpuno ekološki prihvatljiv jer se u procesu koristi mnogo kamenja koje se korištenjem polagano pretvara u mrvice, pa ga je potrebno stalno nadomještati. Još jedna mana je da se uz mehaničko pranje, često dodaju razni izbjeljivači i kemikalije kako bi se ubrzao proces i pojačao željeni efekt.

Enzymewash – je kontrolirano pranje enzimima koji “grickaju površinu tkanine ostavljajući mekoću i lijep izgled koji se mnogima sviđa. Takvo platno je manje sklono skupljanju i gužvanju.  Zasad nemam dovoljno informacija o ovom procesu. Jedna istraživanja navode da je ekološki prihvatljiv, druga istraživanja govore da su to zapravo umjetni enzimi, opasne kemikalije koje dugotrajno uništavaju strukturu vlakna lana i smanjuju njegove ljekovite i druge pozitivne karakteristike..

Klasično pranje – ručno ili u perilici prirodnim deterdžentom na niskoj temperaturi je primitivniji, jednostavan i ekološki prihvatljiv proces, međutim potrebno je i nekoliko pranja kako bi se laneno platno omekšalo. Može se koristiti mala količina prirodnog omekšivača pri zadnjem ispiranju za bolji efekt.

Trešnja, savijanje ili lupkanje može znatno omekšati laneno platno. Dovoljno je izgužvati ga, protresti i nekoliko puta udariti platnom u neku površinu : D

Kad proizvodim predmete od lana za svoj shop prednost dajem sirovom lanu, klasičnom, ručnom pranju i omekšavanju jer osim što je proces transparentan, daje potpuno drugačiju energiju finalnim proizvodima. Takav lan nije potpuno omekšan, ali to je i ljepota prirodnog, dugotrajnog lana. Kad ne koristim sirovi lan, istražujem koja je metoda korištena u procesu izrade prije same nabave, pokušavajući izbjeći tkaninu obrađenu kamenjem ili enzimima.

♡, Irena