Kompostiranje lanenih predmeta (tkanine)

Samo nebijeljena, prirodno bijeljena ili bojena tkanina je potpuno biorazgradiva, kompostabilna i netoksična za okoliš. To znači da se protekom određenog vremena u prirodnom ili kompostnom okruženju (najčešće do godine dana) razgrađuje na prirodne elemente koji obogaćuju tlo.

Prije odluke o kompostiranju možda predmete/tkaninu možete iskoristiti za drugu svrhu.

POPRAVAK

Sami ili uz pomoć stručnjaka popravite šavove, zakrpajte rupice, prebojite predmete kako bi im podarili još jednu priliku; produljili životni vijek.

PRENAMIJENA

Od dotrajalih predmeta možete izraditi krpe i krpice za ćišćenje. Ako volite ručni rad, izradite ukrase, igračke i druge predmete iz vaše mašte.

RECIKLIRANJE

Recikliranjem osiguravate sirovine za proizvodnju novih tkanina i proizvoda.

KOMPOSTIRANJE

Prije svega potrebno je još jednom napraviti analizu materijala, uključujući i elemente kao što su konci, gumbi, lastike i slično. Ako nisu od prirodnih, kompostabilnih materijala potrebno ih je odvojiti prema vrsti i posebno odložiti za recikliranje ili u otpad.  

Nakon toga trebamo narezati tkaninu na trakice ili manje komadiće kako bi se mogli lakše i brže razgraditi. Tkanine predstavljaju “smeđi materijal” u kompostu, pa im je potrebno dodati “zeleni materijal” kao što su primjerice ostaci voća, povrća, pokošena trava. Dalje postupajte kao i inače sa svojom kompostnom masom. Što su uvjeti bolji to će se lanena tkanina brže razgraditi i “nestati”.