The courtship of Inanna and dumuzi

‘Young Lady, the flax in its fullness is lovely,

Inanna, the grain is glistening in the furrow.

I will hoe it for you, I will bring it to you

A piece of linen, big or small, is always needed.

Inanna, I will bring it to you.’   +

Ovo je engleski prijevod ulomka jedne od najstarije pronađenih antičkih ljubavnih pjesama, zapisanoj na glinenim pločicama u vrijeme tajanstvene civilizacije Sumerana. Stihovi nam govore da je lan vrlo vjerojatno bila prva uzgajana tekstilna biljka. Kako zanimljivo!

LAN KAO INSPIRACIJA

Za mene je lan biljka koja me nadahnjuje da uživam u jednostavnijem, polaganijem i kvalitetnijem življenu, cijenim svaki trenutak. Svojim primjerom pokazuje kako je to moguće, jer da bi se proizvelo laneno (sjeme, ulje..) platno, potrebno je mnogo strpljenja i vještine. 

PROCES PROIZVODNJE 

Ovaj polagan proces započinje u područjima nježne klime (sa sasvim dovoljno sunca, kiše i vjetra), na tlu na kojem prethodno barem 4-7 godina nije već rastao lan. Sjeme se sije vrlo gusto, kako mlade biljke ne bi imale mjesta za širenje, već rasle visoko u zrak formirajući duga vlakna potrebna za što bolju kvalitetu tkanine. Nakon formiranja stabljiki, biljka pri vrhovima počinje stvarati i otvarati jedan po jedan pupoljak u impresivni mali, plavi (ponekad i ružičasti ili ljubičasti) cvjetić, koji živi samo jedan dan, nakon čega prelazi u drugu fazu; formiranje loptaste čahure s mnogo sjemena. Otprilike 100 dana je potrebno lanu da od sjetve potpuno dozrije. Žuto-zlatne stabljike lana tada se beru čupanjem cijele biljke iz zemlje, te podvrgavaju procesu močenja i sušenja koji traje i nekoliko tjedana. Slijedi faza odvajanja sjemena, tučenja, valjanja, češljanja, čišćenja.. kakao bi se lanena vlakna odvojila od čvrstog dijela stabljike. Odvajaju se duge niti od kratkih i predu u konac. Nakon toga, lanene niti se oprezno (zbog neelastičnosti) tkaju u tkaninu koja se po završetku procesa pregledava, te se ručno popravljaju veće nesavršenosti. Završno tretiranje može obuhvaćati pranje, izbjeljivanje i bojanje.

KARAKTERISTIKE

Ono što me snažno privlači kod platna izrađenog od stabljike lana je da je toliko posebno i neusporedivo kvalitetnije od mnogih drugih vrsta tkanina. To zajedno s dugotrajnim i zahtjevnim postupkom izrade u potpunosti opravdava njegovu ograničenu ponudu i višu cijenu. Proizvodnja lana traži manje vode i kemikalija i potpuno je biorazgradiv, što ga čini ekološki prihvatljivim. Sam po sebi ima brojne pozitivne karakteristike i jako dobro djeluje na ljude, na fizičkoj i psihološkoj razini. 

Kvalitetan je i jednostavan za održavanje. Najsnažniji je od svih biljnih tkanina. Može trajati generacijama. Ne vole ga moljci. Brzo upija tekućine i brzo se suši. Otporan je na prljavštine. Mrlje se lako skidaju s lana. Postaje ljepši i nježniji korištenjem.

Dobar za tijelo. Hipoalergen je. Odlikuje se antibakterijskim i antiseptičkim svojstvima, a prokuhavanjem postaje potpuno sterilan. Štiti nas od radioaktivnog i UV zračenja, od elektromagnetskih ferkvencija i štetnih plinova poput radona. Lagano masira kožu i potiče cirkulaciju. Smanjuje znojenje tijela, i djeluje kao prirodni izolator od topline / hladnoće. Reducira statički elektricitet u tijelu i pomaže pri smanjenju boli.

Lan djeluje terapeutski. Umiruje, daje osjećaj ugode i podiže energiju tijela. Preporuča se koristiti ga prilikom meditacije.