Nebijeljen lan za dugotrajnost, zdravlje i okoliš

Prirodna tkanina u svojem izvornom stanju nikad nije bijela već u boji vlakana biljke od kojih je izrađena. U slučaju lana, ta boja može varirati između svjetlijih i tamnijih nijansi bež i sive. Rezultati su različiti iz više razloga, ponajviše zbog  geografskog položaja zemlje u kojoj se biljka uzgaja i cijelog procesa proizvodnje.

Nebijeljena tkanina možda nije besprijekorna i po svačijem ukusu, ali je prirodna i što je još važnije, sigurnija za nas i našu okolinu. Prirodno bijeljene ili izblijeđene tkanine također spadaju u ovu kategoriju.

Većina tkanina na našem tržištu su industrijski bijeljena. To su najčešće kemijsko i optičko bijeljenje, procesi koji daju savršene rezultate ali u kojima se koriste velike količine vode, energije i toksičnih tvari. Osim što to zagađuje okoliš, kad nosimo takvu odjeću na sebi, preostali tragovi kemikalija dolaze u dodir s našom kožom i tijelo ih apsorbira, što nekim ljudima može uzrokvati alergije i druge zdravstvene probleme. Tu ne ubrajamo samo bijele tkanine jer se gotovo sve tkanine prije bojanja podvrgavaju predbijeljenju kako bi se kasnije postiglo bolje upijanje boje. 

Nije cilj, niti je moguće potpuno izbaciti takve materijale iz naših života, ali kad god imamo priliku možemo barem pokušati odabrati svjesno i kvalitetnije. Evo još nekoliko razloga zašto je nebijeljeni lan toliko dobar.

FIZIČKE OSOBINE 

Prirodan lan je čvršći i dugotrajniji jer kemijsko bijeljenje može stanjiti i oslabiti niti.  Procesom (pred)bijeljenja se također može znatno smanjiti udio tvari u tkanini zbog kojih lan inače ima sposobnost upijanja i sprečavanja razvoja bakterija.

ELEKTROMAGNETSKE OSOBINE 

Sve što je živo ima svoju frekvenciju ili energetski potpis. Prema istraživanjima dr. Heidi Crawford-Yellen, frekvencija prosječne zdrave osobe je 70-90, dok prirodan lan ima frekvenciju 5000 jedinica. To znači (a i znanost potvrđuje) da kad primjerice nosimo odjeću od tkanina koje emitiraju veću frekvenciju od našeg tijela, one nam daju energiju, podupiru naše zdravlje i ozdravljenje. Ta frekvencija može biti znatno manja, pa čak i 0 ako je tkanina tretirana toksičnim kemikalijama. 

BIORAZGRADLJIV I KOMPOSTABILAN

Nebijeljena lanena tkanina se u prirodi ili u kompostnom okruženju razgrađuje relativno brzo na prirodne elemente koji obogaćuju tlo.