O lanenom platnu

U nastavku pročitajte engleski prijevod ulomka jedne od najstarije pronađenih antičkih ljubavnih pjesama, zapisanoj na glinenim pločicama u vrijeme tajanstvene civilizacije Sumerana. Stihovi nam govore da je lan vrlo vjerojatno bila prva uzgajana tekstilna biljka.  

THE COURTSHIP OF

INANNA AND DUMUZI

‘Young Lady, the flax in its fullness is lovely,

Inanna, the grain is glistening in the furrow.

I will hoe it for you, I will bring it to you

A piece of linen, big or small, is always needed.

Inanna, I will bring it to you.’ 

Lan je biljka koja nadahnjuje da uživate u jednostavnijem, polaganijem i kvalitetnijem življenu. Svojim primjerom pokazuje kako je to moguće, jer da bi se proizvelo laneno platno, potrebno je mnogo strpljenja i vještine. Iz tog razloga se ne može proizvesti u velikim količinama, pa su predmeti izrađeni od lana ograničene ponude i visoke početne cijene, no traju duže pa su dugoročno gledano isplativiji.

PROCES PROIZVODNJE

Ovo je samo kratak opis dugotrajnog, polaganog procesa koji započinje u područjima nježne klime (sa sasvim dovoljno sunca, kiše i vjetra), na tlu na kojem prethodno barem 4-7 godina nije već rastao lan. Sjeme se sije vrlo gusto, kako mlade biljke ne bi imale mjesta za širenje, već rasle visoko u zrak formirajući duga vlakna potrebna za što bolju kvalitetu tkanine. Nakon formiranja stabljiki, biljka pri vrhovima počinje stvarati i otvarati jedan po jedan pupoljak u impresivan mali, plavi (ponekad i ružičasti ili ljubičasti) cvjetić, koji živi samo jedan dan, nakon čega prelazi u drugu fazu; formiranje loptaste čahure s mnogo sjemena. Otprilike 100 dana je potrebno lanu da od sjetve potpuno dozrije. Žuto-zlatne stabljike lana tada se beru čupanjem cijele biljke iz zemlje, te podvrgavaju procesu močenja i sušenja koji traje i nekoliko tjedana. Slijedi faza odvajanja sjemena, tučenja, valjanja, češljanja, čišćenja.. kakao bi se lanena vlakna odvojila od čvrstog dijela stabljike. Odvajaju se duge niti od kratkih i predu u konac. Nakon toga, lanene niti se oprezno (zbog neelastičnosti) tkaju u tkaninu koja se po završetku procesa pregledava, te se ručno popravljaju veće nesavršenosti. Završno tretiranje može obuhvaćati pranje, izbjeljivanje i bojanje.

Kod ekološke proizvodnje lanenog platna nisu potrebni navodnjavanje, pesticidi ni kemikalije. Svaki dio biljke koji nije iskorišten za proizvodnju tkanine se može iskoristiti bilo za hranu (sjeme i ulje) ili nusproizvode (papir, građevinski materijali).

OSNOVNE KARAKTERISTIKE

Sam po sebi ima brojne pozitivne tehničke karakteristike, a i jako dobro djeluje na ljude, na fizičkoj i psihološkoj razini.

Jedna je od najsnažnijih biljnih tkanina. Može trajati generacijama.

Potpuno je biorazgradiv.

Ne vole ga moljci.

Snažno upija tekućine i brzo se suši.

Otporan je na prljavštine. Mrlje se lako skidaju s lana.

Postaje ljepši i nježniji korištenjem.

Hipoalergen je. Odlikuje se antibakterijskim i antiseptičkim svojstvima, a iskuhavanjem postaje potpuno sterilan.

Štiti nas od radioaktivnog i UV zračenja i štetnih plinova poput radona.

Lagano masira kožu i potiče cirkulaciju.

Smanjuje znojenje tijela, i djeluje kao prirodni izolator od topline / hladnoće.

Reducira statički elektricitet u tijelu i pomaže pri smanjenju boli.

Djeluje terapeutski. Umiruje, daje osjećaj ugode i podiže energiju tijela. 

Može ubrzati ozdravljenje i obnavljanje tijela. 

Preporuča se koristiti ga prilikom molitve, meditacije i sličnih duhovnih praksi.

..