ODRŽAVANJE LANA

Tajna dugotrajnosti i ljepote lana je u održavanju s puno pažnje i ljubavi. Postoji više vrsta lana i svaki zahtjeva nešto drugačiji tretman, no ovih nekoliko osnovnih savjeta će biti sasvim dovoljno kako bi shvatili na što treba više pripaziti.

PREKLAPANJE tkanine uvijek na isti način se ne preporuča, kako se niti na mjestima preklopa s vremenom ne bi slomile. Iz istog razloga se ne preporuča ni snažno štirkanje. 

MRLJE je potrebno tretirati prije pranja, namakanjem u mlakoj vodi.

TRLJANJE (ribanje) je poželjno izbjegavati kako se tkanina ne bi oštetila.

TEMPERATURA VODE do 30-40°C je sasvim dovoljna za pranje lana, čime se sprečava neželjeno skupljanje, produžuje ljepota i vijek platna.

DETERDŽENT za pranje bi trebao biti tekući, prirodan i nježan. Korištenje deterdženta u prahu, sode za pranje i drugih lužnatih i kaustičnih otopina, izbjeljivača ili odstranjivača mrlja može oslabiti tkaninu i s vremenom je uništiti. 

PRANJE je vrlo jednostavno; lavor ili čisti umivaonik potrebno je prethodno napuniti mlakom vodom i umiješati malo tekućeg deterdženta, uroniti laneni predmet i ostaviti 10-15 minuta (povremeno promiješati rukama). Nakon toga predmet je potrebno isprati u čistoj vodi. Kod posljednjeg ispiranja u vodu se može se dodati mala količina prirodnog omekšivača. 

CENTRIFUGA se ne preporuča, samo lagano cijeđenje uvijanjem. Nakon toga je dovoljno protresti tkaninu.

SUŠENJE je najbolje na sobnoj temperaturi ili u hladu, po mogućnosti položeno na ravnu površinu kako se ne bi previše deformiralo.

Za trenutno omekšavanje nakon sušenja lan se može malo istući (npr. lupanjem u zid : )

GLAČANJE nije potrebno jer materijal s upotrebom postaje sve opušteniji. Ako postoji potreba za peglanjem,  to je potrebno učiniti dok je tkanina vlažna.

Za ravnanje se izgužvani dijelovi mogu tretirati parom ili lagano pošpricati vodom, zagladiti rukom i ostaviti na ravnoj površini ili vješalici dok se predmet ne osuši.

Laneni predmeti se mijenjaju zajedno s vama, i ako im pružite dovoljno ljubavi i pažnje, mogu vas pratiti cijeli život! ♡

 

OMEKŠAVANJE LANA 

Prirodna lanena tkanina, dok je još nova, može biti gruba i bodljikava. Tek s pranjem i korištenjem postaje mekša i ugodnija na dodir.  Međutim, nama se te karakteristike ponekad ne sviđaju i  želimo odmah koristiti omekšani lan, posebice ako se radi o odjevnim predmetima, posteljini isl. O nekim načinima i metodama kojima se najčešće tretira laneno platno ili predmeti izrađeni od njega kako bi se postigao taj efekt pročitajte u nastavku.

Stonewash – pranje plovućcem (kamen vulkanskog podrijetla), pjenastim staklom i sličnim abrazivnim predmetima,  u velikim industrijskim perilicama kako bi kontinuirano lupanje i struganje polomilo vlakna tkanine. Takav način obrade daje platnu željenu mekoću i istrošeni izgled što se mnogima sviđa. Dojam je da se radi o jednostavnom, prirodnom i učinkovitom procesu. Međutim, ovaj način obrade oslabljuje vlakna tkanine i skraćuje njen vijek trajanja. Osim toga nije potpuno ekološki prihvatljiv jer se u procesu koristi mnogo kamenja koje se korištenjem polagano pretvara u mrvice, pa ga je potrebno stalno nadomještati. Još jedna mana je da se uz mehaničko pranje, često dodaju razni izbjeljivači i kemikalije kako bi se ubrzao proces i pojačao željeni efekt.

Enzymewash – je kontrolirano pranje enzimima koji “grickaju“ površinu tkanine ostavljajući mekoću i lijep izgled koji se mnogima sviđa. Takvo platno je manje sklono skupljanju i gužvanju.  Zasad nemam dovoljno informacija o ovom procesu. Jedna istraživanja navode da je ekološki prihvatljiv, druga istraživanja govore da su to zapravo umjetni enzimi, opasne kemikalije koje dugotrajno uništavaju strukturu vlakna lana i smanjuju njegove ljekovite i druge pozitivne karakteristike..

Klasično pranje – ručno ili u perilici prirodnim deterdžentom na niskoj temperaturi je primitivniji, jednostavan i ekološki prihvatljiv proces, međutim potrebno je i nekoliko pranja kako bi se laneno platno omekšalo. Može se koristiti mala količina prirodnog omekšivača pri zadnjem ispiranju za bolji efekt.

Trešnja, savijanje ili lupkanje može znatno omekšati laneno platno. Dovoljno je izgužvati ga, protresti i nekoliko puta udariti platnom u neku površinu : D

Kad proizvodim predmete od lana za svoj shop prednost dajem sirovom lanu, klasičnom, ručnom pranju i omekšavanju jer osim što je proces transparentan, daje potpuno drugačiju energiju finalnim proizvodima. Takav lan nije potpuno omekšan, ali to je i ljepota prirodnog, dugotrajnog lana. Kad ne koristim sirovi lan, istražujem koja je metoda korištena u procesu izrade prije same nabave, pokušavajući izbjeći tkaninu obrađenu kamenjem ili enzimima.