Održavanje lanenih i prirodno obojenih predmeta

Tajna dugotrajnosti i ljepote svakog predmeta je u njegovom održavanju s puno pažnje i ljubavi.  Lanene općenito kao i prirodno obojene tkanine su “žive” i neprestano se mijenjaju. Neke su stabilnije od drugih, no sve s vremenom mogu znatno promijeniti izgled, čak i potpuno se izobličiti ili izblijediti. Svaka tkanina i boja zahtjevaju nešto drugačiji tretman, no ovih nekoliko osnovnih savjeta će biti sasvim dovoljno kako bi shvatili na što treba malo više pripaziti.

KAD SE NE KORISTE, najbolje je držati predmete u tamnom prostoru (npr. u ladici ili ormaru). Dugotrajno izlaganje jakom dnevnom suncu ili umjetnoj svjetlosti nije preporučljivo.

PRATI ŠTO RJEĐE i po mogućnosti odvojeno od ostalih vrsta i boja tkanina.

RUČNO PRANJE nije obavezno ali može produljiti vijek vašeg predmeta. Kod PRANJA U PERILICI odaberite lagani program.

HLADNA VODA ili do 30°C je sasvim dovoljna za pranje, može produljiti ljepotu predmeta, spriječiti neželjeno skupljanje tkanine i otpuštanje boje. 

ISKUHAVANJE je opravdano samo ako se predmet treba potpuno sterilizirati, to može znatno utjecati na njegov izgled.

BEZ DETERDŽENTA (SAMO VODA) ILI BLAGI TEKUĆI DETERDŽENT za pranje, po mogućnosti prirodan, pH neutralan za prirodno obojene tkanine. Deterdžent u prahu, soda za pranje, snažne lužnate otopine, kiseline, izbjeljivači ili odstranjivači mrlja mogu oslabiti tkaninu i s vremenom je uništiti, kao i potpuno promijeniti boju prirodno obojenog predmeta. 

OMEKŠIVAČ Lanena vlakna svakim pranjem postaju sve mekša bez korištenja dodatnih sredstava. Za instant mekšu teksturu možete koristiti manje količine prirodnog omekšivača.

PRANJE NA RUKE je vrlo jednostavno; lavor ili čisti umivaonik potrebno je prethodno napuniti hladnom ili mlakom vodom i umiješati malo tekućeg deterdženta, uroniti predmet i ostaviti 10-15 minuta (povremeno promiješati rukama). Nakon toga predmet je potrebno isprati u čistoj vodi. Nije obavezno ali kod posljednjeg ispiranja u vodu se može se dodati mala količina prirodnog omekšivača. 

IZBJEGAVAJTE SNAŽNO TRLJANJE (ribanje) jer se tkanina na tim mjestima može oštetiti, oslabiti i izblijediti. 

TRETIRANJE MRLJA se preporuča prije pranja, namakanjem u hladnoj, mlakoj ili toploj vodi ovisno o vrsti mrlje. Masne mrlje prvo pospite kukuruznim škrobom i ostavite da djeluje barem pola sata te ju namočite u toplijoj vodi. Mrlje na obojenim predmetima mogu nastati i kao reakcija na kiselo okruženje (ocat, vino, čaj) – potrebno je namakati u hladnoj vodi, ili lužnato okruženje (soda bikarbona, prirodni dezodorans) – potrebno je namakati u toploj vodi. Kontakt s kožom, znojem, vodom, nekom drugom tekućinom, metalom isl. također može promijeniti boju prirodno obojene tkanine.

RUČNO CIJEĐENJE NJEŽNIM STISKANJEM i PAŽLJIVIM UVIJANJEM ili LAGANA CENTRIFUGA su najbolji izbor kako se predmet ne bi previše izobličio. Nakon toga dobro protresite predmet.

SUŠENJE NA ZRAKU, u sjeni ili polusjeni dalje od izvora sunca i topline (radijator) je idealno (ali nije obavezno) jer može produljiti vijek vašeg predmeta. Po potrebi  ga položite na ravnu površinu kako se predmet ne bi previše deformirao. SUŠENJE U SUŠILICI se preporuča samo na kratkom programu i niskoj temperaturi. 

Za TRENUTNO OMEKŠAVANJE nakon sušenja, lan se može malo protresti i istući (npr. lupanjem u zid : ) Sušenje u sušilici također može omekšati njegovu strukturu.

GLAČANJE nije potrebno jer materijal s upotrebom postaje sve opušteniji. Ako postoji potreba za peglanjem,  to se preporuča učiniti dok je tkanina vlažna i na umjerenoj temperaturi. Zbog vlage i temperature prirodno obojeni predmeti mogu promijeniti izgled.

Za RAVNANJE se izgužvani dijelovi mogu tretirati parom ili lagano pošpricati vodom, zagladiti rukom i ostaviti na ravnoj površini ili vješalici dok se predmet ne osuši.

PREKLAPANJE tkanine uvijek na isti način se ne preporuča, kako se niti na mjestima preklopa s vremenom ne bi slomile (ili izblijedile). Iz istog razloga se ne preporuča ni snažno štirkanje. 

Laneni i prirodno obojeni predmeti se mijenjaju zajedno s vama, i ako im pružite dovoljno ljubavi i pažnje, mogu vas pratiti cijeli život! No budite spremni na iznenađenja jer su potpuno nepredvidivi, zato uživajte u njihovim transformacijama.